Mityba
Yra keletas nuomonių, kokia dieta maitinti papūgas, be to tai dar priklauso ir nuo papūgos rūšies. Tačiau bendras principas tinkamas daugumai papūgų rūšių.
Pastaruoju metu vis labiau populiarėja dieta susidedanti iš:
1) daigintų grūdų ir sėklų mišinių (šiaip teisingiausia turbūt yra sakyti sėklų mišiniai daiginimui, kadangi tiek grūdai, tiek riešutai, tiek ankštiniai - visa tai yra sėklos),
2) šviežių bei virtų daržovių, šiek tiek vaisių,
3) mirkytų/daigintų/virtų ankštinių mišinių.
Papildomai dar duodama sausų mišinių, virtų makaroninių gaminių (būtinai be druskos, riebalų, konservantų), rūgštūs pieno produktai - kefyras, natūralus jogurtas, varškė (ne riebesni 3-4%), granuliuoto maisto (jame yra visų papūgos organizmui būtinų medžiagų, tačiau jis nėra natūralus), žalumynų, šakelių. Taip pat rekomenduojama kas du trys mėnesiai pravesti vitaminų kursą ir papildomai duoti kalcio - pakabinti kreidą ar sepiją arba skystame pavidale užlašinti ant maisto.
Kiaušinis (geriau putpelės), galima/rekomenduojama su lukštais (kalcio šaltinis) kartą per savaitę. Tačiau dabar jau rašo, kad vienišiems paukščiams kiaušinių duoti negalima, kadangi tai stimuliuoja dauginimosi procesą. Kiaušinio duoti tik poroms.
Jeigu duodate riešutų, būtinai išlukštenkite, nes viduje neretai būna supeliję. Žemės riešutų kevaluose gausu pesticidų. Vasius ir daržoves reikia gerai nuplauti, rekomenduojama ir nulupti, kadangi visi chemikalai daugiausiai būna žievėse/skūrose.
Negalima duoti/nuodinga:
Avokado
Šokolado
Alkoholio
Kofeino
Druskos
Vaisių kaulų/kauliukų, tame tarpe ir obuolių kauliukų geriau neduoti, kadangi juose yra cianido
Svogūnų, česnakų, poro, laiškų,
Grybų
Pieno (saldaus) - paukščiai nevirškina laktozės
Pomidorų lapai ir stiebai
Bulvių daigai
Rabarbarų lapai
Rusai nerekomenduoja duoti ir bulvių bei prieskoninių žolių - petražolės, krapai ir t.t. Nežinau, jums spręsti, aš nerizikuoju.
Mango, papaja, persimonai, churma - čia klausimas ginčytinas, tačiau pas mus visi šie vaisia dar ir kaip reikiant apdirbti chemikalais, todėl duoti nevertėtų (bent jau aš nerekomenduočiau)
Visokių riebių žmogaus patiekalų pvz. Čipsų, sūdytų ir kepintų riešutų ir t.t. Aplamai nerekomenduojama duoti maisto nuo žmogaus stalo išskyrus grūdinius ir daržoves kurie yra virti (ne kepti) be druskos ir kitokių priedų (t.y. ne iš sriubos ištraukti ). Kepto maisto aplamai negalima
Mišiniai daiginimui, daiginimas:
Šiuo metu nusipirkti specialų mišinį skirtą daiginimui gana problematiška. Galima užsisakyti parduotuvėje Zoon, tačiau teks užsisakinėti minimum 20kg (toks pakuotės dydis). Galima daiginti ir paprastus mišinius, tačiau reikia išrinkti visokius džiovintus vaisius, granules ir pan., žodžiu vargo vakarienė. Sėklos skirtos sėti atvirame lauke paprastai yra beicuojamos, tad netinkamos. O sėklos skirtos maistui dažniausiai nebėra daigios arba yra suskilinėjusios - irgi netinkamos.
Visų sėklų sandaros principas panašus - jos turi gemalą su pumpuro pagrindu, kuris vėliau tampa stiebais ir lapais, bei šaknies užuomazga. Gemale yra ypač daug riebalų, baltymų ir mineralinių medžiagų. O gemąlą jau gaubia sėkla kuri sudaryta pagrinde iš angliavandenių ir gemalui tarnauja kaip savotiškas atsargų sandėlis. Sėklą dengia du lukštai kurie turi vitaminų, mineralinių medžiagų ir enzimų (tokių labai gerų baltymų, kurie padeda įsisavinti maistą ir atlieka daug kitų teigiamų dalykų organizme). Žodžiu visas šitas gėris yra kaupiamas ir saugomas gemale - toks natūralus konservavimas. O esant palankioms sąlygom (šiluma, drėgmė ir deguonis) sėkla ima dygti, tuo pačiu atlaisvindama visą savo turtą. Dygimo proceso pradžioje savo veiklą pradeda enzimai, kurie dauginasi ir aktyvina medžiagų apykaitą. Angliavandeniai virsta maltoze (lengviau įsisavinama forma, greičiau pavirsta energija), baltymai suskaidomi į atskiras amino rūgštis, riebalai sudeginami veikiant deguoniui, mineralinės medžiagos labiau tinkamos organizmui įsisavinti bei pataugėja vitaminų kiekis nuo 50% iki 200%. Nuo tam tikro momento daigas šį visą gėrį ima naudoti pats - augimui, todėl reikia spėti tas sėklikes suvartoti pirmiau Dažniausiai tinkama iki daigelis yra apytiksliai tokio pat dydžio kaip ir sėkla.
Taigi, kaip daiginti? Visų pirma sėklų ne tik, kad nereikia, bet ir negalima laikyti tiesioginiuose saulės spinduliuose, geriausia koks tamsus kamputis virtuvėje pvz. Visų antra, sėkloms reikia pakankamo drėgmės kiekio, tačiau jos neturi būti per šlapios, trečia - temperatūra turi būti apie 20C na ir žinoma sėkloms reikia deguonies.
O dabar pažingzniui
1)Sėklas gerai nuplaukite ir užmerkite kokioms 12val.(šiaip laikas priklauso nuo sėklų rūšies), kad išbrinktų. Brinkimo metu perskalaukite, kuo dažniau, tuo geriau.
2)Išbrinkusias sėklas supilkite į rėtį ir gerai perplaukite (Šiaip nupiltame vandenyje jau gausu įvairių gerų medžiagų, todėl jis tinkamas augalų laistymui.). Rėtį pastatykite ant lėkštės ir uždengite skepeta - taip užtikrinama tamsa (kadangi sėklos dygsta tamsoje geriausiai) ir aprūpinama pakankamu deguonies kiekiu, rėtis gi su skylutėmis, be to nubėga vanduo. Reikia žiūrėti ir, kad nebūtų per daug sėklų, na, kad gerai deguonimi apsirūpintu.
3)Sėklos jau dygsta - 2 - 4 dienas, priklausomai nuo rūšies, perplaukite kelis kart per dieną - taip užtikrinsite pakankamą drėgmės kiekį.
Patarimai:
Labai patogu naudoti arbatinius sietelius arba stiklainius ant kurių vietoje dangtelio uždėta marlė su gumyte. Antrasisi variantas mažiau džiūsta.
Iš patirties proceso eiga: ryte viską praplauni, užmerki naują porciją, vakare viską praplauni, rytinę mirkstančią porciją pakabini dygti, kitą rytą viską praplauni, vienas duodi valgyti (atsilaisvina sietelis) ir vienas užmerki, vakar vakare pastatytos dygti praplautos toliau dygsta, vakare viską praplauni mirkstančias pakabini dygti, ryte, užvakarykstės jau tinkamos valgyti. Taip gaunasi, kad mirksta sėklos apie 12 val., o dygsta apie pusantros paros. Vienos paros kiek mažoka, dvi paros irgi gerai, bet ir pusantros paprastai pakanka. Sėklos turi būti tik vos vos prasikalusiais daigeliais, milimetriniais.
Lentelė daigų, šiaip knygutė apie daiginimą žmogui (sau):
Kviečių reiktų riboti arba išvis neduoti, kadangi tai vienas labiausiai alergizuojančių produktų.
Daržovės ir vaisiai
Daržoves geriausia duoti šviežias, tačiau galima ir šaldytas. Kai kurias daržoves papūgos lengviau valgo virtas, o jeigu jūsų papūga visiškai atsisako valgyti, pabandykite padaryti piure ir sumaišyti su tuo ką valgo pvz saulėgrąžomis. Jeigu papūga nevalgo daržovių, tai dar nereiškia, kad jų nereikia duoti, siūlykite pastoviai, kas dieną, po truputį ji ims ragauti.
Vaisių nereikėtų padauginti, kadangi juose gausu cukraus, be to mažiau vertingų medžiagų negu daržovėse. Paprastai papūgos mėgsta sultingus vaisius.
Kas dieną reikia duoti žaliųjų lapinių daržovių. Be to, kuo daržovė tamsesnė tuo daugiau naudingų medžiagų ji turi. Tai pvz. brokoliai, kalafijorai, įvairių rūšių salotos, šviežių burokėlių lapai, morkų lapai ir t.t.
Taip pat kas dieną reikia duoti ir oranžinių daržovių, jose beta karotinas - morkos ir saldžiosios bulvės - virtos įsisavinamos geriau.
Tokios daržovės kaip baklažanai, pomidorai, bulvės, paprikos. saldūs ir aštrūs pipirai klasifikuojami kaip angl. nightshade produktai, tai tokie produktai kuriuose aptinkama alkaloidų, kurie gali paveikti neuro- raumenų funkcijai, virškinimui ir sąnariams. Alkalaoidus augalai gaminasi, kad apsiginti nuo vabzdžių, kurie juos suvalgytų. Kadangi alkaloidų kiekis šiuose produktuose yra labai nedidelis, tai jis gali pakenkti tik ypatingai jautriems individams. Šių alkoloidų kiekį galima 40-50% sumažinti verdant ar kepant. Pažaliavusiose bulvių vietose bei daiguose stipriai padidėja alkoloidų kiekis, todėl būtina išpjauti net valgant žmonėms, o geriau išmesti. Nors ir nėra tekę skaityti ar girdėti apie apsinuodijimus nuo šių daržovių, tačiau baklažanus, bulves, pomidorus ir visus pipirinius geriau duoti virtus ir tai neturi būti pagrindinės daržovės, t.y. neturėtų svaitę laiko pvz. gauti vien pomidorų.
Daržovės kurias rekomenduojama/galima duoti:
Brokoliai
Kalafijorai
Briuselio kopūstai,
Kopūstai
Kinietiškos salotos
Morkos (tiek šaknys tiek lapai)
Cikorijos
Salierai (tiek lapai tiek šaknys)
Ridikai ir ridikėlia, bei jų lapai (lapai dar vertingesni)
Garstyčios
Paprikos (geriau apvirtos)
Aštrieji pipirai - žakams tai skanumynas (geriau apvirti)
Cviklinis runkelis
Šparaginės pupelės
Pomidorai (geriau apvirti)
Agurkai
Ropių, burokų, runkelių lapai
Burokai - nedideliais kiekiais
Baklažanai (nulupti ir geriau virti)
Bulvės (tik virtos, būtinai nuluptos, jokių pažaliavimų)
Aguročiai
Kaliaropė
Moliūgas
Lukurūzai
Patisonai
Kiaulpienių lapai
Gislotis ir t.t.
Vaisiai kuriuos galima/reikia duoti:
Obuoliai
Kriaušės
Greipfrutai
Apelsinai
Mandarinai
Bananai
Vynuogės
Kivi
Melionai
Arbūzai
Ananasai
Persikai
Abrikosai
Granatai
Slyvos
Įvairios uogos - braškės, vyšnios, trešnės, mėlynės, žemuogės, serbentai, bruknės, spanguolės, šermukšniai, erškėtuogės ir t.t.
Ankštinių mišiniai - baltymų šaltinis
Yra parduodami specialūs mišiniai. Jų galima nusipirkti ir Lietuvos zooprekių parduotuvėse (bent jau kai kuriose). Juos būtina mirkyti ir labai patartina virti. kadangi kai kurios pupelės nevirtos yra nuodingos (pvz. raudonosios pupelės labai nuodingos). Virimo metu nuodai "dingsta".
Prieš verdant pupeles galima ir daiginti. Skirtumas nuo grūdų yra tas, kad jas daiginti reikia ilgiau, kokias 4 d. Daigelis turi būti apie 1,5 cm - 2cm ilgio.
Virti pupeles reikia bent 10 minučių ant aukštos ugies, kad vanduo kunkuliuotu. Taip yra suardomi pupelėse esantys toksinai/nuodai. Paprastai prie mišinių būna ir instrukcija kiek laiko viso tą mišinį reikia virti.
Tik yra vienas dalykas į kurį labai noriu atkreipti dėmesį. Jeigu bandote/bandysite papūgai maistą sudaryti patys iš parduotuvėje esančių produktų, būtinai skaitykite kas parašyta ant pakuotės. Nes kai kurios pupelės pvz. Red Kidney Beans - raudonosios kidney pupelės - nedavirtos dar toksiškesnės negu žalios. Jas reikia mirkyti minimum 5 val. o geriau per naktį ir virti ant didelės ugnies minimum 10 min. Po to galima ir primažinti ugnį. Geriausia yra įsigyti papūgoms skirtų mišinių.
Sausi mišiniai.
Patartina ne lietuviškos, rusiškos ar lenkiškos gamybos, kadangi šiuose mišiniuose gali būti vitaminų ar mineralų koncetracijų (prastai išsimaišę), pasitaiko pelėsių, būna nelabai švarių mišinių ir turime jau ne vieną šiais mišiniais apsinuodijusių papūgų pavyzdį čia Lietuvoje. Lietuvoje galima įsigyti gerų firmų Vitacraft (beveik visuose prekybos centruose), Versele-Laga (Zoon prekiauja), be rods ir Witte Molen mišinių.
Granuliuotas maistas
...
Šakelės
Reikia kas dieną aprūpinti papapūginą šakelėmis, tai ir maistas ir snapo "profilaktika" ir užsiėmimas/žaislas. Šakeles reikia gerai nuplauti ir nuplikyti verdančiu vandeniu, kad neliktų jokių parazitų.
Galima duoti šių augalų šakelių:
Beržas
Liepa
Šermukšnis
Klevas
Obelis
Uosis
Ieva
Avietė
...
Negalima duoti šių augalų šakelių:
Abrikosas
Avokadas
Alyvų
Andromeda
Ąžuolo
Kriaušės
Slyva
Topolio
Vyšnios
Visų augalų su sakais
...
Nuodingi augalai
Nuodingų augalų sąrašas rusų k. - http://mybirds.ru/groups/popug/feeding/
Toksinių augalų sąrašas anglų k. - http://www.birdsnways.com/articles/plntstox.htm
Toksinių/Nenuodingų augalų ir ne tik sąrašai anglų k. - http://www.plannedparrothood.com/plants.html
http://www.theparrotsocietyuk.org/veterinary-advice/poisons-and-parrots
http://www.birdchannel.com/bird-diet-and-health/bird-medical-conditions/birds-and-plants.aspx
DAR PRATĘSIU, JEIGU TURITE PASTABŲ AR KITOKIOS INFORMACIJOS LABAI LAUKIU - RAŠYKITE!!!!
Papildomai rekomenduoju pasiskaityti apie mitybą:
Rusiškai - http://www.mybirds.ru/groups/popug/feeding/
Angliškai - http://www.avesint.com/diet.html
Pastaruoju metu vis labiau populiarėja dieta susidedanti iš:
1) daigintų grūdų ir sėklų mišinių (šiaip teisingiausia turbūt yra sakyti sėklų mišiniai daiginimui, kadangi tiek grūdai, tiek riešutai, tiek ankštiniai - visa tai yra sėklos),
2) šviežių bei virtų daržovių, šiek tiek vaisių,
3) mirkytų/daigintų/virtų ankštinių mišinių.
Papildomai dar duodama sausų mišinių, virtų makaroninių gaminių (būtinai be druskos, riebalų, konservantų), rūgštūs pieno produktai - kefyras, natūralus jogurtas, varškė (ne riebesni 3-4%), granuliuoto maisto (jame yra visų papūgos organizmui būtinų medžiagų, tačiau jis nėra natūralus), žalumynų, šakelių. Taip pat rekomenduojama kas du trys mėnesiai pravesti vitaminų kursą ir papildomai duoti kalcio - pakabinti kreidą ar sepiją arba skystame pavidale užlašinti ant maisto.
Kiaušinis (geriau putpelės), galima/rekomenduojama su lukštais (kalcio šaltinis) kartą per savaitę. Tačiau dabar jau rašo, kad vienišiems paukščiams kiaušinių duoti negalima, kadangi tai stimuliuoja dauginimosi procesą. Kiaušinio duoti tik poroms.
Jeigu duodate riešutų, būtinai išlukštenkite, nes viduje neretai būna supeliję. Žemės riešutų kevaluose gausu pesticidų. Vasius ir daržoves reikia gerai nuplauti, rekomenduojama ir nulupti, kadangi visi chemikalai daugiausiai būna žievėse/skūrose.
Negalima duoti/nuodinga:
Avokado
Šokolado
Alkoholio
Kofeino
Druskos
Vaisių kaulų/kauliukų, tame tarpe ir obuolių kauliukų geriau neduoti, kadangi juose yra cianido
Svogūnų, česnakų, poro, laiškų,
Grybų
Pieno (saldaus) - paukščiai nevirškina laktozės
Pomidorų lapai ir stiebai
Bulvių daigai
Rabarbarų lapai
Rusai nerekomenduoja duoti ir bulvių bei prieskoninių žolių - petražolės, krapai ir t.t. Nežinau, jums spręsti, aš nerizikuoju.
Mango, papaja, persimonai, churma - čia klausimas ginčytinas, tačiau pas mus visi šie vaisia dar ir kaip reikiant apdirbti chemikalais, todėl duoti nevertėtų (bent jau aš nerekomenduočiau)
Visokių riebių žmogaus patiekalų pvz. Čipsų, sūdytų ir kepintų riešutų ir t.t. Aplamai nerekomenduojama duoti maisto nuo žmogaus stalo išskyrus grūdinius ir daržoves kurie yra virti (ne kepti) be druskos ir kitokių priedų (t.y. ne iš sriubos ištraukti ). Kepto maisto aplamai negalima
Mišiniai daiginimui, daiginimas:
Šiuo metu nusipirkti specialų mišinį skirtą daiginimui gana problematiška. Galima užsisakyti parduotuvėje Zoon, tačiau teks užsisakinėti minimum 20kg (toks pakuotės dydis). Galima daiginti ir paprastus mišinius, tačiau reikia išrinkti visokius džiovintus vaisius, granules ir pan., žodžiu vargo vakarienė. Sėklos skirtos sėti atvirame lauke paprastai yra beicuojamos, tad netinkamos. O sėklos skirtos maistui dažniausiai nebėra daigios arba yra suskilinėjusios - irgi netinkamos.
Visų sėklų sandaros principas panašus - jos turi gemalą su pumpuro pagrindu, kuris vėliau tampa stiebais ir lapais, bei šaknies užuomazga. Gemale yra ypač daug riebalų, baltymų ir mineralinių medžiagų. O gemąlą jau gaubia sėkla kuri sudaryta pagrinde iš angliavandenių ir gemalui tarnauja kaip savotiškas atsargų sandėlis. Sėklą dengia du lukštai kurie turi vitaminų, mineralinių medžiagų ir enzimų (tokių labai gerų baltymų, kurie padeda įsisavinti maistą ir atlieka daug kitų teigiamų dalykų organizme). Žodžiu visas šitas gėris yra kaupiamas ir saugomas gemale - toks natūralus konservavimas. O esant palankioms sąlygom (šiluma, drėgmė ir deguonis) sėkla ima dygti, tuo pačiu atlaisvindama visą savo turtą. Dygimo proceso pradžioje savo veiklą pradeda enzimai, kurie dauginasi ir aktyvina medžiagų apykaitą. Angliavandeniai virsta maltoze (lengviau įsisavinama forma, greičiau pavirsta energija), baltymai suskaidomi į atskiras amino rūgštis, riebalai sudeginami veikiant deguoniui, mineralinės medžiagos labiau tinkamos organizmui įsisavinti bei pataugėja vitaminų kiekis nuo 50% iki 200%. Nuo tam tikro momento daigas šį visą gėrį ima naudoti pats - augimui, todėl reikia spėti tas sėklikes suvartoti pirmiau Dažniausiai tinkama iki daigelis yra apytiksliai tokio pat dydžio kaip ir sėkla.
Taigi, kaip daiginti? Visų pirma sėklų ne tik, kad nereikia, bet ir negalima laikyti tiesioginiuose saulės spinduliuose, geriausia koks tamsus kamputis virtuvėje pvz. Visų antra, sėkloms reikia pakankamo drėgmės kiekio, tačiau jos neturi būti per šlapios, trečia - temperatūra turi būti apie 20C na ir žinoma sėkloms reikia deguonies.
O dabar pažingzniui
1)Sėklas gerai nuplaukite ir užmerkite kokioms 12val.(šiaip laikas priklauso nuo sėklų rūšies), kad išbrinktų. Brinkimo metu perskalaukite, kuo dažniau, tuo geriau.
2)Išbrinkusias sėklas supilkite į rėtį ir gerai perplaukite (Šiaip nupiltame vandenyje jau gausu įvairių gerų medžiagų, todėl jis tinkamas augalų laistymui.). Rėtį pastatykite ant lėkštės ir uždengite skepeta - taip užtikrinama tamsa (kadangi sėklos dygsta tamsoje geriausiai) ir aprūpinama pakankamu deguonies kiekiu, rėtis gi su skylutėmis, be to nubėga vanduo. Reikia žiūrėti ir, kad nebūtų per daug sėklų, na, kad gerai deguonimi apsirūpintu.
3)Sėklos jau dygsta - 2 - 4 dienas, priklausomai nuo rūšies, perplaukite kelis kart per dieną - taip užtikrinsite pakankamą drėgmės kiekį.
Patarimai:
Labai patogu naudoti arbatinius sietelius arba stiklainius ant kurių vietoje dangtelio uždėta marlė su gumyte. Antrasisi variantas mažiau džiūsta.
Iš patirties proceso eiga: ryte viską praplauni, užmerki naują porciją, vakare viską praplauni, rytinę mirkstančią porciją pakabini dygti, kitą rytą viską praplauni, vienas duodi valgyti (atsilaisvina sietelis) ir vienas užmerki, vakar vakare pastatytos dygti praplautos toliau dygsta, vakare viską praplauni mirkstančias pakabini dygti, ryte, užvakarykstės jau tinkamos valgyti. Taip gaunasi, kad mirksta sėklos apie 12 val., o dygsta apie pusantros paros. Vienos paros kiek mažoka, dvi paros irgi gerai, bet ir pusantros paprastai pakanka. Sėklos turi būti tik vos vos prasikalusiais daigeliais, milimetriniais.
Lentelė daigų, šiaip knygutė apie daiginimą žmogui (sau):
Kviečių reiktų riboti arba išvis neduoti, kadangi tai vienas labiausiai alergizuojančių produktų.
Daržovės ir vaisiai
Daržoves geriausia duoti šviežias, tačiau galima ir šaldytas. Kai kurias daržoves papūgos lengviau valgo virtas, o jeigu jūsų papūga visiškai atsisako valgyti, pabandykite padaryti piure ir sumaišyti su tuo ką valgo pvz saulėgrąžomis. Jeigu papūga nevalgo daržovių, tai dar nereiškia, kad jų nereikia duoti, siūlykite pastoviai, kas dieną, po truputį ji ims ragauti.
Vaisių nereikėtų padauginti, kadangi juose gausu cukraus, be to mažiau vertingų medžiagų negu daržovėse. Paprastai papūgos mėgsta sultingus vaisius.
Kas dieną reikia duoti žaliųjų lapinių daržovių. Be to, kuo daržovė tamsesnė tuo daugiau naudingų medžiagų ji turi. Tai pvz. brokoliai, kalafijorai, įvairių rūšių salotos, šviežių burokėlių lapai, morkų lapai ir t.t.
Taip pat kas dieną reikia duoti ir oranžinių daržovių, jose beta karotinas - morkos ir saldžiosios bulvės - virtos įsisavinamos geriau.
Tokios daržovės kaip baklažanai, pomidorai, bulvės, paprikos. saldūs ir aštrūs pipirai klasifikuojami kaip angl. nightshade produktai, tai tokie produktai kuriuose aptinkama alkaloidų, kurie gali paveikti neuro- raumenų funkcijai, virškinimui ir sąnariams. Alkalaoidus augalai gaminasi, kad apsiginti nuo vabzdžių, kurie juos suvalgytų. Kadangi alkaloidų kiekis šiuose produktuose yra labai nedidelis, tai jis gali pakenkti tik ypatingai jautriems individams. Šių alkoloidų kiekį galima 40-50% sumažinti verdant ar kepant. Pažaliavusiose bulvių vietose bei daiguose stipriai padidėja alkoloidų kiekis, todėl būtina išpjauti net valgant žmonėms, o geriau išmesti. Nors ir nėra tekę skaityti ar girdėti apie apsinuodijimus nuo šių daržovių, tačiau baklažanus, bulves, pomidorus ir visus pipirinius geriau duoti virtus ir tai neturi būti pagrindinės daržovės, t.y. neturėtų svaitę laiko pvz. gauti vien pomidorų.
Daržovės kurias rekomenduojama/galima duoti:
Brokoliai
Kalafijorai
Briuselio kopūstai,
Kopūstai
Kinietiškos salotos
Morkos (tiek šaknys tiek lapai)
Cikorijos
Salierai (tiek lapai tiek šaknys)
Ridikai ir ridikėlia, bei jų lapai (lapai dar vertingesni)
Garstyčios
Paprikos (geriau apvirtos)
Aštrieji pipirai - žakams tai skanumynas (geriau apvirti)
Cviklinis runkelis
Šparaginės pupelės
Pomidorai (geriau apvirti)
Agurkai
Ropių, burokų, runkelių lapai
Burokai - nedideliais kiekiais
Baklažanai (nulupti ir geriau virti)
Bulvės (tik virtos, būtinai nuluptos, jokių pažaliavimų)
Aguročiai
Kaliaropė
Moliūgas
Lukurūzai
Patisonai
Kiaulpienių lapai
Gislotis ir t.t.
Vaisiai kuriuos galima/reikia duoti:
Obuoliai
Kriaušės
Greipfrutai
Apelsinai
Mandarinai
Bananai
Vynuogės
Kivi
Melionai
Arbūzai
Ananasai
Persikai
Abrikosai
Granatai
Slyvos
Įvairios uogos - braškės, vyšnios, trešnės, mėlynės, žemuogės, serbentai, bruknės, spanguolės, šermukšniai, erškėtuogės ir t.t.
Ankštinių mišiniai - baltymų šaltinis
Yra parduodami specialūs mišiniai. Jų galima nusipirkti ir Lietuvos zooprekių parduotuvėse (bent jau kai kuriose). Juos būtina mirkyti ir labai patartina virti. kadangi kai kurios pupelės nevirtos yra nuodingos (pvz. raudonosios pupelės labai nuodingos). Virimo metu nuodai "dingsta".
Prieš verdant pupeles galima ir daiginti. Skirtumas nuo grūdų yra tas, kad jas daiginti reikia ilgiau, kokias 4 d. Daigelis turi būti apie 1,5 cm - 2cm ilgio.
Virti pupeles reikia bent 10 minučių ant aukštos ugies, kad vanduo kunkuliuotu. Taip yra suardomi pupelėse esantys toksinai/nuodai. Paprastai prie mišinių būna ir instrukcija kiek laiko viso tą mišinį reikia virti.
Tik yra vienas dalykas į kurį labai noriu atkreipti dėmesį. Jeigu bandote/bandysite papūgai maistą sudaryti patys iš parduotuvėje esančių produktų, būtinai skaitykite kas parašyta ant pakuotės. Nes kai kurios pupelės pvz. Red Kidney Beans - raudonosios kidney pupelės - nedavirtos dar toksiškesnės negu žalios. Jas reikia mirkyti minimum 5 val. o geriau per naktį ir virti ant didelės ugnies minimum 10 min. Po to galima ir primažinti ugnį. Geriausia yra įsigyti papūgoms skirtų mišinių.
Sausi mišiniai.
Patartina ne lietuviškos, rusiškos ar lenkiškos gamybos, kadangi šiuose mišiniuose gali būti vitaminų ar mineralų koncetracijų (prastai išsimaišę), pasitaiko pelėsių, būna nelabai švarių mišinių ir turime jau ne vieną šiais mišiniais apsinuodijusių papūgų pavyzdį čia Lietuvoje. Lietuvoje galima įsigyti gerų firmų Vitacraft (beveik visuose prekybos centruose), Versele-Laga (Zoon prekiauja), be rods ir Witte Molen mišinių.
Granuliuotas maistas
...
Šakelės
Reikia kas dieną aprūpinti papapūginą šakelėmis, tai ir maistas ir snapo "profilaktika" ir užsiėmimas/žaislas. Šakeles reikia gerai nuplauti ir nuplikyti verdančiu vandeniu, kad neliktų jokių parazitų.
Galima duoti šių augalų šakelių:
Beržas
Liepa
Šermukšnis
Klevas
Obelis
Uosis
Ieva
Avietė
...
Negalima duoti šių augalų šakelių:
Abrikosas
Avokadas
Alyvų
Andromeda
Ąžuolo
Kriaušės
Slyva
Topolio
Vyšnios
Visų augalų su sakais
...
Nuodingi augalai
Nuodingų augalų sąrašas rusų k. - http://mybirds.ru/groups/popug/feeding/
Toksinių augalų sąrašas anglų k. - http://www.birdsnways.com/articles/plntstox.htm
Toksinių/Nenuodingų augalų ir ne tik sąrašai anglų k. - http://www.plannedparrothood.com/plants.html
http://www.theparrotsocietyuk.org/veterinary-advice/poisons-and-parrots
http://www.birdchannel.com/bird-diet-and-health/bird-medical-conditions/birds-and-plants.aspx
DAR PRATĘSIU, JEIGU TURITE PASTABŲ AR KITOKIOS INFORMACIJOS LABAI LAUKIU - RAŠYKITE!!!!
Papildomai rekomenduoju pasiskaityti apie mitybą:
Rusiškai - http://www.mybirds.ru/groups/popug/feeding/
Angliškai - http://www.avesint.com/diet.html
Paskutinį kartą redagavo Papooga 2010.02.07 15:46. Iš viso redaguota 28 kartus.
- Paukstis.lt
- Pranešimai: 54
- Užsiregistravo: 2010.03.14 14:10
- Augintiniai:
1) daigintų grūdų ir sėklų mišinių,
3) mirkytų/daigintų/virtų ankštinių mišinių.
Kikoi siu misiniu yra pirkti? Jei ne kur galima nusipirkti
Ar galima visko prideti po biski vaisiu darzoviu,daigintų grūdų ir sėklų mišinių,mirkytų/daigintų/virtų ankštinių mišinių,ir sauso misinio??
Ar galima serti vien sausu,plius vaisiai/darzoves???
P.S zodziu as visiskai zalias,jei galima butu paaiskinkit kuo smulkiau,o jei galit kas nors sudarykit savaites ar menesio mitybos grafika kas kiek laiko reikia keisti misinius ir t.t ir pan.,kaip taisiklingai maitint kad mano paukstukui nieko netruktu
PP.S pas mane Senegalas
AČIŪ....
3) mirkytų/daigintų/virtų ankštinių mišinių.
Kikoi siu misiniu yra pirkti? Jei ne kur galima nusipirkti
Ar galima visko prideti po biski vaisiu darzoviu,daigintų grūdų ir sėklų mišinių,mirkytų/daigintų/virtų ankštinių mišinių,ir sauso misinio??
Ar galima serti vien sausu,plius vaisiai/darzoves???
P.S zodziu as visiskai zalias,jei galima butu paaiskinkit kuo smulkiau,o jei galit kas nors sudarykit savaites ar menesio mitybos grafika kas kiek laiko reikia keisti misinius ir t.t ir pan.,kaip taisiklingai maitint kad mano paukstukui nieko netruktu
PP.S pas mane Senegalas
AČIŪ....
-
masas - Pranešimai: 1994
- Užsiregistravo: 2007.01.29 21:06
- Miestas: Kaunas
gali, tik paivairink, dar neriebia varshke, BET be prieskoniu!, virtu kiaushiniu,,na zodziu isijunk fantazija:]nupirk dar kokio maisto papildo papugoms, bet aishku gereusia tai sviezi vaisiai ir darzoves! bet jei aishku les tavasis.
-
vasilysha - Pranešimai: 674
- Užsiregistravo: 2007.01.23 11:29
- Miestas: vilnius
-
masas - Pranešimai: 1994
- Užsiregistravo: 2007.01.29 21:06
- Miestas: Kaunas
Paskutinį kartą redagavo Papooga 2007.02.05 17:33. Iš viso redaguota 2 kartus.
-
Papooga - Pranešimai: 10520
- Užsiregistravo: 2007.01.23 00:17
- Miestas: Vilnius
- Augintiniai:
aš tai skaiciau kad bent jau lazdyno rieshutu galima ne daugiau negu 1 arba 2 per diena duoti, nes jie labai riebus, o be to ten yra kazkokios medziagos kurios skatina niezuli ir todel gali skatinti papugos peshiojimasi
-
Vikute - Pranešimai: 3700
- Užsiregistravo: 2007.01.23 23:25
- Miestas: Vilnius
- Augintiniai:
Dabar prisijungę
Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 1 svečias