Daigintas maistas
Mišiniai daiginimui, daiginimas:
Šiuo metu nusipirkti specialų mišinį skirtą daiginimui gana problematiška. Galima užsisakyti parduotuvėje Zoon, tačiau teks užsisakinėti minimum 20kg (toks pakuotės dydis). Galima daiginti ir paprastus mišinius, tačiau reikia išrinkti visokius džiovintus vaisius, granules ir pan., žodžiu vargo vakarienė. Sėklos skirtos sėti atvirame lauke paprastai yra beicuojamos, tad netinkamos. O sėklos skirtos maistui dažniausiai nebėra daigios arba yra suskilinėjusios - irgi netinkamos.
Visų sėklų sandaros principas panašus - jos turi gemalą su pumpuro pagrindu, kuris vėliau tampa stiebais ir lapais, bei šaknies užuomazga. Gemale yra ypač daug riebalų, baltymų ir mineralinių medžiagų. O gemąlą jau gaubia sėkla kuri sudaryta pagrinde iš angliavandenių ir gemalui tarnauja kaip savotiškas atsargų sandėlis. Sėklą dengia du lukštai kurie turi vitaminų, mineralinių medžiagų ir enzimų (tokių labai gerų baltymų, kurie padeda įsisavinti maistą ir atlieka daug kitų teigiamų dalykų organizme). Žodžiu visas šitas gėris yra kaupiamas ir saugomas gemale - toks natūralus konservavimas. O esant palankioms sąlygom (šiluma, drėgmė ir deguonis) sėkla ima dygti, tuo pačiu atlaisvindama visą savo turtą. Dygimo proceso pradžioje savo veiklą pradeda enzimai, kurie dauginasi ir aktyvina medžiagų apykaitą. Angliavandeniai virsta maltoze (lengviau įsisavinama forma, greičiau pavirsta energija), baltymai suskaidomi į atskiras amino rūgštis, riebalai sudeginami veikiant deguoniui, mineralinės medžiagos labiau tinkamos organizmui įsisavinti bei pataugėja vitaminų kiekis nuo 50% iki 200%. Nuo tam tikro momento daigas šį visą gėrį ima naudoti pats - augimui, todėl reikia spėti tas sėklikes suvartoti pirmiau Dažniausiai tinkama iki daigelis yra apytiksliai tokio pat dydžio kaip ir sėkla.
Taigi, kaip daiginti? Visų pirma sėklų ne tik, kad nereikia, bet ir negalima laikyti tiesioginiuose saulės spinduliuose, geriausia koks tamsus kamputis virtuvėje pvz. Visų antra, sėkloms reikia pakankamo drėgmės kiekio, tačiau jos neturi būti per šlapios, trečia - temperatūra turi būti apie 20C na ir žinoma sėkloms reikia deguonies.
O dabar pažingzniui
1)Sėklas gerai nuplaukite ir užmerkite kokioms 12val.(šiaip laikas priklauso nuo sėklų rūšies), kad išbrinktų. Brinkimo metu perskalaukite, kuo dažniau, tuo geriau.
2)Išbrinkusias sėklas supilkite į rėtį ir gerai perplaukite (Šiaip nupiltame vandenyje jau gausu įvairių gerų medžiagų, todėl jis tinkamas augalų laistymui.). Rėtį pastatykite ant lėkštės ir uždengite skepeta - taip užtikrinama tamsa (kadangi sėklos dygsta tamsoje geriausiai) ir aprūpinama pakankamu deguonies kiekiu, rėtis gi su skylutėmis, be to nubėga vanduo. Reikia žiūrėti ir, kad nebūtų per daug sėklų, na, kad gerai deguonimi apsirūpintu.
3)Sėklos jau dygsta - 2 - 4 dienas, priklausomai nuo rūšies, perplaukite kelis kart per dieną - taip užtikrinsite pakankamą drėgmės kiekį.
Lentelė daigų, šiaip knygutė apie daiginimą žmogui (sau):
Šiuo metu nusipirkti specialų mišinį skirtą daiginimui gana problematiška. Galima užsisakyti parduotuvėje Zoon, tačiau teks užsisakinėti minimum 20kg (toks pakuotės dydis). Galima daiginti ir paprastus mišinius, tačiau reikia išrinkti visokius džiovintus vaisius, granules ir pan., žodžiu vargo vakarienė. Sėklos skirtos sėti atvirame lauke paprastai yra beicuojamos, tad netinkamos. O sėklos skirtos maistui dažniausiai nebėra daigios arba yra suskilinėjusios - irgi netinkamos.
Visų sėklų sandaros principas panašus - jos turi gemalą su pumpuro pagrindu, kuris vėliau tampa stiebais ir lapais, bei šaknies užuomazga. Gemale yra ypač daug riebalų, baltymų ir mineralinių medžiagų. O gemąlą jau gaubia sėkla kuri sudaryta pagrinde iš angliavandenių ir gemalui tarnauja kaip savotiškas atsargų sandėlis. Sėklą dengia du lukštai kurie turi vitaminų, mineralinių medžiagų ir enzimų (tokių labai gerų baltymų, kurie padeda įsisavinti maistą ir atlieka daug kitų teigiamų dalykų organizme). Žodžiu visas šitas gėris yra kaupiamas ir saugomas gemale - toks natūralus konservavimas. O esant palankioms sąlygom (šiluma, drėgmė ir deguonis) sėkla ima dygti, tuo pačiu atlaisvindama visą savo turtą. Dygimo proceso pradžioje savo veiklą pradeda enzimai, kurie dauginasi ir aktyvina medžiagų apykaitą. Angliavandeniai virsta maltoze (lengviau įsisavinama forma, greičiau pavirsta energija), baltymai suskaidomi į atskiras amino rūgštis, riebalai sudeginami veikiant deguoniui, mineralinės medžiagos labiau tinkamos organizmui įsisavinti bei pataugėja vitaminų kiekis nuo 50% iki 200%. Nuo tam tikro momento daigas šį visą gėrį ima naudoti pats - augimui, todėl reikia spėti tas sėklikes suvartoti pirmiau Dažniausiai tinkama iki daigelis yra apytiksliai tokio pat dydžio kaip ir sėkla.
Taigi, kaip daiginti? Visų pirma sėklų ne tik, kad nereikia, bet ir negalima laikyti tiesioginiuose saulės spinduliuose, geriausia koks tamsus kamputis virtuvėje pvz. Visų antra, sėkloms reikia pakankamo drėgmės kiekio, tačiau jos neturi būti per šlapios, trečia - temperatūra turi būti apie 20C na ir žinoma sėkloms reikia deguonies.
O dabar pažingzniui
1)Sėklas gerai nuplaukite ir užmerkite kokioms 12val.(šiaip laikas priklauso nuo sėklų rūšies), kad išbrinktų. Brinkimo metu perskalaukite, kuo dažniau, tuo geriau.
2)Išbrinkusias sėklas supilkite į rėtį ir gerai perplaukite (Šiaip nupiltame vandenyje jau gausu įvairių gerų medžiagų, todėl jis tinkamas augalų laistymui.). Rėtį pastatykite ant lėkštės ir uždengite skepeta - taip užtikrinama tamsa (kadangi sėklos dygsta tamsoje geriausiai) ir aprūpinama pakankamu deguonies kiekiu, rėtis gi su skylutėmis, be to nubėga vanduo. Reikia žiūrėti ir, kad nebūtų per daug sėklų, na, kad gerai deguonimi apsirūpintu.
3)Sėklos jau dygsta - 2 - 4 dienas, priklausomai nuo rūšies, perplaukite kelis kart per dieną - taip užtikrinsite pakankamą drėgmės kiekį.
Lentelė daigų, šiaip knygutė apie daiginimą žmogui (sau):
- Paukstis.lt
- Pranešimai: 54
- Užsiregistravo: 2010.03.14 14:10
- Augintiniai:
Dabar prisijungę
Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 6 svečių