Katės
Kiekvienam savo. Kam nereikia, tas nepirks. Jei katė tik žaisliukas, tai visos papūgos - irgi žaisliukai, nes darbo nedirba ir dar namus griauna. Irgi jokios apčiuopiamos naudos. Tad reikia augint vištas - tos bent kiaušinius skanius deda.
Tikiuosi, kad nesupyksite už tokį palyginimą.
Šiaip labai mažai pažįstu žmonių, kurie šunis augintų "darbui".
Na, aš tai visus gyvus sutvėrimus vertinu. Tik man truputį gaila, kai į kates, ypač beveisles, žiūrima kaip į kokį nevertingą sutvėrimą: yra - gerai, pastipo nuo žiurknuodžių ar mašina suvažinėjo - irgi nieko tokio. Aišku, tokio požiūrio ir su šunimis ar smulkiais paukštukais pasitaiko.

Šiaip labai mažai pažįstu žmonių, kurie šunis augintų "darbui".
Na, aš tai visus gyvus sutvėrimus vertinu. Tik man truputį gaila, kai į kates, ypač beveisles, žiūrima kaip į kokį nevertingą sutvėrimą: yra - gerai, pastipo nuo žiurknuodžių ar mašina suvažinėjo - irgi nieko tokio. Aišku, tokio požiūrio ir su šunimis ar smulkiais paukštukais pasitaiko.
- Arven
- Augintiniai:
Aš nesakau, kad veislinių kačių veisimas yra blogas užsiėmimas, ir suprantu, kad norint išveisti gerą parodinę katę reikia daug darbo ir lėšų įdėti. Bet ne kiekvienas kačiukas iš vados taps čempionu, ir ne visi žmonės nori veislinės katės parodoms ir veisimui. O va tokiems paprastiems norams tos veislinių katinų kainos yra tikrai per aukštos. Kai palyginau veislines kates su žaisliukais, tai turėjau omeny būtent tuos atvejus, kai brangi veislinė katė perkama kaip namų puošmena, pasipuikavimui - t.y., neveislinę katę laikyti ne fasonas (su šunimis tai irgi yra dažnas atvejis).
O auginant gyvūną namuose, tai koks jis bebūtų, veislinis ar ne, darbinis ar ne, visi man vienodai mylimi. Aš irgi nesuprantu, kaip žmonės neveislinius gyvūnus su panieka vadina dvarniais ir laiko juos beverčiais.
Beje, UK ir Airijoje darbiniai (meždioklinai) ir realiai dirbantys šunys sudaro didžiąją dalį visų šiose šalyse auginamų šunų. Ir nors čia tema ne apie šunis, bet jei jau pradėjau mintį, tai ir užbaigsiu. Man šuns veislė visų pirma yra susijusi su jos paskirtimi ir darbinėmis savybėmis, o ne su parodiniais rodikliais. Nes jeigu šunys nebus naudojami pagal jų tikrąją paskirtį, tai tikrųjų veislių neliks, liks tik išvaizdos skirtumai.
O auginant gyvūną namuose, tai koks jis bebūtų, veislinis ar ne, darbinis ar ne, visi man vienodai mylimi. Aš irgi nesuprantu, kaip žmonės neveislinius gyvūnus su panieka vadina dvarniais ir laiko juos beverčiais.
Beje, UK ir Airijoje darbiniai (meždioklinai) ir realiai dirbantys šunys sudaro didžiąją dalį visų šiose šalyse auginamų šunų. Ir nors čia tema ne apie šunis, bet jei jau pradėjau mintį, tai ir užbaigsiu. Man šuns veislė visų pirma yra susijusi su jos paskirtimi ir darbinėmis savybėmis, o ne su parodiniais rodikliais. Nes jeigu šunys nebus naudojami pagal jų tikrąją paskirtį, tai tikrųjų veislių neliks, liks tik išvaizdos skirtumai.
Paskutinį kartą redagavo sailor 2010.03.03 02:34. Iš viso redaguota 1 kartą.
-
sailor - Pranešimai: 22581
- Augintiniai:
sailor, paskutinej tavo zinutej labai gerai atsiskleidzia tavo poziuris i kates ir sunis.
tau suo ir kate turi paskirti(saugoti, medzioti). o yra zmoniu, kuriems tai tiesiog papuosalas, brangus zaisliukas(tai irgi paskirtis), kuriuo galima didziuotis, pvz., pasikabinus jo parodu laimejimus.
skirtingi zmones ir skirtingas ju poziuris
tau katinas tiktu ir mazai materialiai vertingas, nes reikalingas pelems medzioti. o gi ir neveisliniai tikrai kartais buna daug grazesni uz veislinius
.
tau suo ir kate turi paskirti(saugoti, medzioti). o yra zmoniu, kuriems tai tiesiog papuosalas, brangus zaisliukas(tai irgi paskirtis), kuriuo galima didziuotis, pvz., pasikabinus jo parodu laimejimus.
skirtingi zmones ir skirtingas ju poziuris

tau katinas tiktu ir mazai materialiai vertingas, nes reikalingas pelems medzioti. o gi ir neveisliniai tikrai kartais buna daug grazesni uz veislinius

-
viliuss - Pranešimai: 2652
- Augintiniai:
Matai, Viliau, kaime gyvenant laikyti katiną, kuris negaudo pelių, nelabai išeina
, nes katinas kaime yra būtinybė.
Aš kažkaip gyvūno materialine verte nematuoju. Tik man labiau patinka "tikras" katinas su visais medžioklės instinktais ir natūralia elgsena (kur panoriu, ten ir einu) - t.y., katinas su katiniška prigimtimi, o ne tas, kurio protėvių kelios kartos ant lovų išaugo ir lauką matė tik pro langą. Aš, kaip gamtininkė, rūšį ir jos gamtines savybes laikau svarbesniu dalyku už veislę
. O jau savo katino, kad ir nekilmingo, už jokius pinigus neatiduočiau ir neparduočiau, ir man jis tikrai nebūtų mažiau materialiai vertingas už brangų veisinį
.

Aš kažkaip gyvūno materialine verte nematuoju. Tik man labiau patinka "tikras" katinas su visais medžioklės instinktais ir natūralia elgsena (kur panoriu, ten ir einu) - t.y., katinas su katiniška prigimtimi, o ne tas, kurio protėvių kelios kartos ant lovų išaugo ir lauką matė tik pro langą. Aš, kaip gamtininkė, rūšį ir jos gamtines savybes laikau svarbesniu dalyku už veislę

-
- Augintiniai:
Aš į veislinius gyvūnus žiūriu taip: žmogus juos išveisė ir stengėsi padaryti kiek įmanoma sau patogesnius (kalbu ne tik apie išvaizdą, bet ir apie charakterį, gyvenimo būdą - tikriausiai kokio persiško katino pele nelabai ir sudominsi), užtat jų prisitaikymas gyventi natūraliomis sąlygomis vis mažėjo. Įvyko tarsi mainai - jie neteko savo savarankiškumo, tačiau mes įsipareigojome pasirūpinti, kad jie nealktų, kad jų palikuonys rastų tinkamus namus ir būtų tinkamai prižiūrimi. Taigi evoliuciškai jie netapo mažiau prisitaikę - nemanau, kad kačių ar šunų pasaulyje būtų tiek daug, jei ne žmogus -tiesiog dabar mes dalį funkcijų atliekame už juos.
Na, painiai čia, bet gal pagrindinę mintį perteikiau.
Na, painiai čia, bet gal pagrindinę mintį perteikiau.
- Arven
- Augintiniai:
O kas dėl veislinių kačių kainos, tai už kiek nori veisėjas už tiek ir parduoda - kačiukas tai jo, o ne kieno nors kito. Nemanau, kad kas nors turi teisę šitoj vietoj priekaištaut. Na, aš irgi turiu nuoskaudą, kad būsto kainos tokios didelės - kodėlgi man kas nors papigiai kokio namuko pamiškėj negalėtų parduot?..
- Arven
- Augintiniai:
O kodėl katinų nieks nelaiko darbiniais, jei jie peles medžioja???
Ką, šita medžioklė tai jau ne darbas?? Juk yra ir šuniukų nedarbinių - kokis jorkis kaži kaip čia medžioklėj ar namų apsaugoj įsipaišo... Pagal tai ir renkamės - kam augintinis reikalingas - grožiui ar darbui. 

-
Ausrele - Pranešimai: 2498
- Augintiniai:
Ne visos veislės be žmogaus neišgyventų - kam apriboti gyvūno savarankiškumą, jeigu tas nėra būtina? Aš, pavyzdžiui, niekaip nesuprantu, kodėl pas mus Airijoje bengališkų kačių viesėjai parduoda savo kates tik tiems, kurie jų į lauką neleidžia, kai būtent šita veislė buvo išveista kryžminant naminę katę su laukiniu gyvūnu
.
Būsto kainos didelės, nes realiai viskas tiek ir kainuoja (kas statėsi, žino). Aš nesakyčiau, kad veislinių kačių kainos labai per aukštos, jeigu nelyginčiau jų su veislinių (ypač specializuotų darbinių) šunų kainomis, nes sąnaudos tokių šunų veisimui tikrai daug didesnės išeina. Vat dėl to ir klausiau, kaip tokia kaina susidaro.
Aušrele, teisingai - kaime katinai ir yra darbiniai, nes laikomi dėl to, kad gaudytų peles. Ir nėra nieko blogo tame, kad žmogus nori gyvūnui duoti darbus dirbti (tokius darbus, kuriam tas gyvūnas biologiškai pritaikytas), nes gyvūnai, atliekantys savo biologines funkcijas ir patenkindami savo instinktus, yra daug laimingesni. Jiems tas reikalinga psichologiškai.
O bet kuris namuose ar kur kitur dirbantis gyvūnas dar ir puošia namus ir suteikia žmogui dvasinį komfortą, taip kad šios funkcijos viena su kita nesikerta
.

Būsto kainos didelės, nes realiai viskas tiek ir kainuoja (kas statėsi, žino). Aš nesakyčiau, kad veislinių kačių kainos labai per aukštos, jeigu nelyginčiau jų su veislinių (ypač specializuotų darbinių) šunų kainomis, nes sąnaudos tokių šunų veisimui tikrai daug didesnės išeina. Vat dėl to ir klausiau, kaip tokia kaina susidaro.
Aušrele, teisingai - kaime katinai ir yra darbiniai, nes laikomi dėl to, kad gaudytų peles. Ir nėra nieko blogo tame, kad žmogus nori gyvūnui duoti darbus dirbti (tokius darbus, kuriam tas gyvūnas biologiškai pritaikytas), nes gyvūnai, atliekantys savo biologines funkcijas ir patenkindami savo instinktus, yra daug laimingesni. Jiems tas reikalinga psichologiškai.
O bet kuris namuose ar kur kitur dirbantis gyvūnas dar ir puošia namus ir suteikia žmogui dvasinį komfortą, taip kad šios funkcijos viena su kita nesikerta

-
- Augintiniai:
Tas tai taip, bet nuo to, ar namuose augs kilmingas veislinis gyvūnas, ar paprastas mišrūnas, ta meilė nepriklauso (arba bent jau neturi priklausyti) ir ji turėtų būti pagrįsta ne tik savo jausmais ir patogumu, bet ir gyvūno poreikiais.
-
- Augintiniai:
Dabar prisijungę
Vartotojai naršantys šį forumą: Google [Bot] ir 6 svečių